
scroll naar beneden
2,157
miljard
euro bruto-omzet
5
,
5
miljoen fans
met een klantenpas
in Nederland en België
17.000
medewerkers
werkzaam bij HEMA gemiddeld in 2024
waarvan +/- 6.500bij franchisenemers werken
medewerkers werkzaam bij HEMA
gemiddeld in 2024
winkels
HEMA-kantoor
distributiecentra
ondersteunende kantoren in België, Frankrijk, Duitsland
inkoopkantoren in Hong Kong, Shanghai, Bangladesh en Turkije
8.720
617
543
60
60
onze waardeketen
HEMA ontwerpt, verkoopt en distribueert producten via eigen winkels, winkels van franchisenemers, webshops en via samenwerkingspartners. Hoe ziet die keten eruit van ontwerp tot de klant? Hoe gaat een product zo lang mogelijk mee en wat gebeurt er na gebruik?







aangesloten bedrijven
In 1958 was HEMA het eerste Nederlandse bedrijf dat met franchising ging werken, om daarmee de groei van HEMA-winkels in steeds meer Nederlandse gemeenten te versnellen.
Zo groeide het aantal HEMA-winkels snel, en werd HEMA voor steeds meer klanten bereikbaar. In 1977 was de helft van de Nederlandse HEMA-winkels een 'Aangesloten Bedrijf', zoals we een franchisewinkel bij HEMA noemen. En sindsdien is die verhouding ongeveer zo gebleven. De meeste van de huidige ondernemersfamilies zijn hun partnerschap met HEMA al in de jaren 60 gestart, met nu veel 3e of 4e generaties aan het roer.
waardecreatiemodel
Ons waardecreatiemodel maakt inzichtelijk waar en hoe we waarde toevoegen in onze bedrijfsvoering en in de keten.
Naast financieel kapitaal, zetten we mensen en middelen in. Het waardecreatiemodel laat zien welke resultaten we hiermee boeken en wat onze impact is op de langere termijn.


onze strategie
Een beter alledaags leven in een mooiere wereld. Daaraan werken we elke dag bij HEMA. Daarop baseren we onze organisatie en werkwijze. We zijn op weg van een bedrijf dat duurzaam doet, naar een duurzaam bedrijf.
Om onszelf voortdurend bij de les te houden en om iedereen inzicht te geven in onze duurzame doelstellingen en prestaties, gebruikt HEMA de rapportagerichtlijn van de Europese Unie als leidraad. De CSRD-rapportage gebeurt volgens de ‘European Sustainability Reporting Standards’ (ESRS), die zijn gebaseerd op het idee van ‘dubbele materialiteit’. Dit betekent dat we zowel de belangrijke (materiële) maatschappelijke onderwerpen bepalen waarop HEMA van invloed is, maar ook de maatschappelijke onderwerpen die invloed hebben op HEMA.
De voorbereiding op de rapportage volgens de CSRD heeft ervoor gezorgd dat we onze strategie verder hebben aangescherpt. In onze connectiviteitsmatrix hebben we dit inzichtelijk gemaakt. Ondanks de ontwikkelingen in 2025 die deze CSRD-richtlijn nog doen veranderen, gaat HEMA verder met het uitvoeren van onze duurzaamheidsstrategie. Met de dubbele materialiteitsanalyse hebben we namelijk geïdentificeerd welke onderwerpen belangrijk zijn voor ons én voor onze waardeketen. En daarmee willen we aan de slag.

betrokkenen en belanghebbenden
Samenwerken met onze betrokkenen en belanghebbenden (ook wel aangeduid als ‘stakeholders’) is essentieel om onze missie tot leven te brengen. Met leveranciers, partners en maatschappelijke organisaties maken we samen positieve impact op mens en milieu. Door open het gesprek aan te gaan, blijven we scherp op verbeteringen en kansen. Zo werken we aan producten die niet alleen slimmer en duurzamer zijn, maar die ook bereikbaar zijn voor iedereen. We zorgen ervoor dat verantwoord ondernemen niet iets extra’s is, maar een vanzelfsprekend onderdeel van het duurzame bedrijf HEMA.
De dubbele materialiteitsanalyse is een manier om de belangrijkste onderwerpen voor HEMA te definiëren, zowel de impact van HEMA op de wereld om ons heen, als andersom. De dialoog met onze stakeholders geeft ons waardevolle inzichten in onze impacts, risico’s en kansen in onze waardeketen.