echt HEMA

Dat zijn we al sinds 1926. Onze producten zijn van goede kwaliteit, hebben een uniek ontwerp en zijn scherp geprijsd. Alles wat onze klanten dagelijks nodig hebben. We werken aan een gezamenlijke missie: het creëren van een beter alledaags leven in een mooiere wereld.

scroll naar beneden

onze waardeketen

HEMA ontwerpt, verkoopt en distribueert producten via eigen winkels, winkels van franchisenemers, webshops en via samenwerkingspartners. Hoe ziet die keten eruit van ontwerp tot de klant? Hoe gaat een product zo lang mogelijk mee en wat gebeurt er na gebruik?

aangesloten bedrijven

In 1958 was HEMA het eerste Nederlandse bedrijf dat met franchising ging werken, om daarmee de groei van HEMA-winkels in steeds meer Nederlandse gemeenten te versnellen.

Zo groeide het aantal HEMA-winkels snel, en werd HEMA voor steeds meer klanten bereikbaar. In 1977 was de helft van de Nederlandse HEMA-winkels een 'Aangesloten Bedrijf', zoals we een franchisewinkel bij HEMA noemen. En sindsdien is die verhouding ongeveer zo gebleven. De meeste van de huidige ondernemersfamilies zijn hun partnerschap met HEMA al in de jaren 60 gestart, met nu veel 3e of 4e generaties aan het roer.

waardecreatiemodel

Ons waardecreatiemodel maakt inzichtelijk waar en hoe we waarde toevoegen in onze bedrijfsvoering en in de keten. 

Naast financieel kapitaal, zetten we mensen en middelen in. Het waardecreatiemodel laat zien welke resultaten we hiermee boeken en wat onze impact is op de langere termijn.

ons waardecreatiemodel

ons waarde­creatiemodel

vier strategische focuspunten

We gaan koersvast doorbouwen op het fundament dat we hebben gebouwd. Dus nog meer verbouwde moderne winkels en het productaanbod verder verbeteren door het praktischer, mooier en beter, en daarmee duurzamer te maken. Zodat echt iedereen vaak en graag bij HEMA koopt.


We zetten in op vier strategische focuspunten om onze ambities in 2028 te bereiken.

productdoelen

We blijven inzetten op assortiment met aantrekkelijke, kwalitatief goede producten met een typisch HEMA-design tegen een scherpe prijs die langer meegaan. Van meegroeiromper tot doorgeefjas. Hierboven op gaan we alledaagse producten ontwikkelen die zo goed en betaalbaar zijn dat iedereen ze wil hebben. Dus voor elke vrouw een HEMA-bh en voor elk kind een HEMA-pyjama.


efficiënte keten van begin tot eind

Om betaalbaar te blijven in een tijd dat alles duurder wordt, gaan we de komende jaren onze keten van begin tot het eind aanpakken: van ontwerp tot verantwoorde inkoop en verkoop van onze producten.


al onze klanten zijn omnichannel klanten

Dit doen we door de typische omnichannel-categorieën, waarbij de klant graag online shopt, aan te pakken. We zetten in op personalisatie en sturen op ‘cross-sell’.


HEMA verovert Nederland, België en ook Frankrijk

We versterken en breiden ons winkelaanbod uit, door steeds meer eigen winkels en aangesloten bedrijven in Nederland, België en Frankrijk te openen en om te zetten naar onze nieuwste winkelformule.


input

financieel

  • eigen vermogen
  • investeringen
  • samenwerking met JUMBO

productie

  • Meer dan 750 winkels in Europa: in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk
  • 2 distributiecentra
  • 4 inkoopkantoren in Dhaka, Hong Kong, Shanghai en Turkije
  • hoofdkantoor in Amsterdam
  • ondersteunende kantoren in België, Frankrijk en Duitsland
  • online winkels in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland

natuurlijk

  • echt HEMA-ontwerp
  • grondstoffen en producten
  • duurzame kwaliteit
  • duurzame verpakkingen
  • inzet op milieuvriendelijk transport 

sociaal

  • HEMA-klanten in de winkel en online 
  • gesprekken met stakeholders 
  • samenwerking met Pink Ribbon, COC Nederland en Too Good to Go

menselijk

  • 17.000 medewerkers op ons kantoor in Amsterdam, op de inkoopkantoren, distributiecentra en in de winkels (gemiddeld in 2024)
  • training en ontwikkeling
  • versterken van de positie van de werknemers in de keten

>750

winkels in Europa

resultaten

financieel

  • 2,157 miljard euro bruto-omzet
  • 689 HEMA-schappen in JUMBO supermarkten in Nederland en 37 in België

productie

  • ca. 45.000 producten
  • 46% textiel, 34% huishoudproducten en persoonlijke verzorging, 18% voedsel en catering en 2% diensten en overige (percentages o.b.v. omzetaandeel)

natuurlijk

  • onze klimaatvoetafdruk is 602 ktonCO₂-eq. in 2023 (in vergelijking met 2019 is de totale klimaatvoetafdruk gedaald met 16% in de periode tot en met 2023)
  • thee en koffie 100% en cacao 99,3% duurzaam gecertificeerd
  • 36% minder plastic in consumenten­verpakkingen in 2024 dan in 2019

sociaal

  • inclusief assortiment
  • 5,5 miljoen klantenpashouders in Nederland en België
  • stakeholderbijeenkomst en ketenbijeenkomst
  • HEMA Nederland doneerde aan Pink Ribbon, War Child, Jarige Job, en Armoedefonds

menselijk

  • 81% van de medewerkers bij HEMA is vrouw, 18,8% is man en 0,2% die zich niet als vrouw, noch als man identificeert
  • een score van 8,2 door medewerkers bij de tevredenheidsmeting (november, 2024)
  • Great Place to Work in België en Frankrijk
  • vertegenwoordiging van bepaalde groepen binnen HEMA door Young HEMA en HEMA Pride
  • 96 MRQ-sc audits op criteria met betrekking op mensenrechten en milieu
  • 100% van de verbeterplannen na de eerste MRQ-sc audit wordt binnen de afgesproken tijd uitgevoerd

100

%

van de verbeter­plannen op tijd uitgevoerd

na de eerste MRQ-sc audit 

16

reductie

van onze totale klimaatvoetafdruk in 2023 t.o.v. 2019

%

impact

financieel

We geloven in een goede balans tussen gezonde en robuuste financiële resultaten, terwijl we werken aan duurzame en toekomstbestendige ketens en producten.

productie

We maken producten van duurzame kwaliteit die langer meegaan. Al bij het ontwerp denken we na over alle levensfases van het product en richten we onze aandacht op kwaliteit en de wensen van de klant.

natuurlijk

HEMA wil voor de productie zoveel mogelijk gebruikmaken van duurzame materialen. We streven naar een minimale milieubelasting en stellen criteria aan de gebruikte materialen.

sociaal

We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt bij HEMA. We gaan samenwerkingen op met partijen die aansluiten bij onze kernwaarden. Bij ons mag je jezelf zijn en we bieden een divers en inclusief assortiment: echt jij.

menselijk

HEMA-medewerkers bieden we een inclusieve, veilige en prettige werkplek. In de keten versterken we de positie van de werknemer.

onze strategie

Een beter alledaags leven in een mooiere wereld. Daaraan werken we elke dag bij HEMA. Daarop baseren we onze organisatie en werkwijze. We zijn op weg van een bedrijf dat duurzaam doet, naar een duurzaam bedrijf.

Om onszelf voortdurend bij de les te houden en om iedereen inzicht te geven in onze duurzame doelstellingen en prestaties, gebruikt HEMA de rapportagerichtlijn van de Europese Unie als leidraad. De CSRD-rapportage gebeurt volgens de ‘European Sustainability Reporting Standards’ (ESRS), die zijn gebaseerd op het idee van ‘dubbele materialiteit’. Dit betekent dat we zowel de belangrijke (materiële) maatschappelijke onderwerpen bepalen waarop HEMA van invloed is, maar ook de maatschappelijke onderwerpen die invloed hebben op HEMA.


De voorbereiding op de rapportage volgens de CSRD heeft ervoor gezorgd dat we onze strategie verder hebben aangescherpt. In onze connectiviteitsmatrix hebben we dit inzichtelijk gemaakt. Ondanks de ontwikkelingen in 2025 die deze CSRD-richtlijn nog doen veranderen, gaat HEMA verder met het uitvoeren van onze duurzaamheidsstrategie. Met de dubbele materialiteitsanalyse hebben we namelijk geïdentificeerd welke onderwerpen belangrijk zijn voor ons én voor onze waardeketen. En daarmee willen we aan de slag.

lees over onze dubbele materialiteitsanalyse

onze materiële onderwerpen

ESRSmaterieel onderwerpsub-onderwerpdefinitieslocatie in de waardeketentijdshorizonSDG’s
E1klimaat veranderingklimaatmitigatie (DM)Klimaatverandering bestaat uit drie hoofdthema's. 1) Klimaatmitigatie: HEMA's proces om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen (zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs). 2) Klimaatadaptatie: HEMA's proces om zich aan te passen aan de werkelijke en verwachte gevolgen, risico's en kansen van klimaatverandering. 3) Energie: HEMA's uitstoot en energieverbruik in de eigen bedrijfsvoering en in de waardeketen.upstream, eigen operaties, downstreamkort, middellang, lang7, 12, 13
klimaatadaptatie (DM)
energie (DM)
E2verontreinigingluchtverontreiniging (IM)De impact en risico's van HEMA op de vervuiling van lucht, water, bodem, schadelijke stoffen en activiteiten ter ondersteuning van preventie, beheersing en eliminatie van vervuiling door middel van haar bedrijfsactiviteiten.upstreamkort, middellang12
waterverontreiniging (IM)
bodemverontreiniging (IM)
E3waterwateronttrekking (FM)De relatie van HEMA met water – in termen van afhankelijkheden, gevolgen, risico's en kansen – en hoe het deze kwesties effectief aanpakt. De producten van HEMA vereisen aanzienlijke hoeveelheden water, wat betekent dat het mogelijk bijdraagt aan de uitputting van watervoorraden, met name in gebieden waar water al schaars is.upstreammiddellang, lang6
waterverbruik (FM)
E4biodiversiteitdirecte drukfactoren biodiversiteitsverlies (IM)HEMA’s impact en risico’s met betrekking tot de afname van biodiversiteit – de verscheidenheid aan al het leven op aarde – en hoe HEMA schade aan natuurlijke leefgebieden voorkomt, beheert en herstelt via haar bedrijfsactiviteiten.upstream, eigen operatieskort, middellang14, 15
impact op omvang en toestand ecosystemen (IM)
impacts op en afhankelijkheden van ecosysteemdiensten (IM)
E5circulaire economiemateriaalinstromen, inclusief materiaalgebruik (DM)HEMA’s inspanningen om een herstellend systeem te stimuleren waarin afval en vervuiling worden geëlimineerd en het grondstoffengebruik wordt geminimaliseerd, door te ontwerpen voor langdurig gebruik, reparatie, hergebruik, herbestemming, demontage en herfabricage.eigen operatieskort, middellang8, 12
materiaaluitstromen met betrekking tot producten en diensten (DM)
afval (DM)
S1eigen personeelarbeidsvoorwaarden (DM)HEMA’s impact en risico’s met betrekking tot de arbeidsomstandigheden en gelijke behandeling en kansen voor onze eigen medewerkers (HEMA-medewerkers in winkels, distributiecentra en op kantoor)eigen operatieskort, middellang3, 5, 8, 10
gelijke behandeling en gelijke kansen voor iedereen (IM)
andere arbeidsrechten: privacy (DM)
S2werknemers in de productie keten arbeidsvoorwaarden (IM)HEMA’s impact en risico’s met betrekking tot de arbeidsomstandigheden en de gelijke behandeling en kansen van werknemers in onze waardeketen (binnen en buiten de EU, inclusief risicolanden volgens Amfori BSCI).upstreamkort, middellang, lang1, 8, 12, 17
gelijke behandeling en gelijke kansen voor iedereen (IM)
andere arbeidsrechten: kinderarbeid en gedwongen arbeid (IM)
S4consumenten en eindgebruikers impact op informatie (DM)HEMA’s impact en risico’s voor individuen die goederen en diensten voor persoonlijk gebruik aanschaffen, consumeren of gebruiken.downstreamkort3, 12
persoonlijke veiligheid (DM)
sociale inclusie (DM)
G1zakelijk gedragbedrijfscultuur (DM)HEMA’s zakelijke gedrag als een essentieel onderdeel om verantwoord ondernemen te integreren in zowel de eigen bedrijfsvoering als in de waardeketen.upstream, eigen operatieskort8, 16, 17
bescherming klokkenluiders (DM)
dierenwelzijn (DM)
verhouding met de politiek en lobbyactiviteiten (DM)
beheer relaties met leveranciers, incl. betalingspraktijken (DM)
corruptie en omkoping (DM)
ESRSmaterieel onderwerp
E1

klimaatverandering

E2verontreiniging
E3water
E4biodiversiteit
E5circulaire economie
S1eigen personeel
S2

werknemers in de productie

keten
S4consumenten en eindgebruikers
G1zakelijk gedrag


sub-onderwerp

materieel onderwerp

sub-onderwerp

definitieslocatie in de waardeketentijdshorizonSDG’s

klimaatmitigatie (DM)



Klimaatverandering bestaat uit drie hoofdthema's. 1) Klimaatmitigatie: HEMA's proces om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen (zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs). 2) Klimaatadaptatie: HEMA's proces om zich aan te passen aan de werkelijke en verwachte gevolgen, risico's en kansen van klimaatverandering. 3) Energie: HEMA's uitstoot en energieverbruik in de eigen bedrijfsvoering en in de waardeketen.klanttevredenheids­onderzoeken, sociale media, klantenservice, klantenpanel, informatie op onze websites en in de winkels, advertenties, persstrategie HEMAwinkel on- en offline tweede leven
klimaatadaptatie (DM)
teamvergaderingen, bedrijfsbijeenkomsten, updates via het intranet, strategiedagenstrategie HEMAwinkel on- en offline logistiek
energie (DM)
contractvoorwaarden, evaluaties en feedbacksessies, samenwerkingsinitiatieven, strategiedagen, leveranciersnieuwsbriefthematisch partnerschapproductie 
vakbondenoverleggen over cao en feedback verzamelenoverleggen, ondernemersraadstrategie HEMAwinkel on- en offline logistiek
ondernemersHEMA’s strategie en voortgang besprekencontractvoorwaarden, ondernemersraad vergadering met directie, strategiedagen, updates via het intranet, nieuwsbriefstrategie HEMAwinkel on- en offline
aandeelhoudersinformatie geven en strategie bepalenjaarverslag en financiële updates, vergaderingen met de RvCstrategie HEMAoverkoepelend
kredietinstellingenstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelenjaarverslag en financiële updates, duurzaamheidsverslagstrategie HEMAoverkoepelend
overheden en regelgeversstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelenjaarlijks duurzaamheidsverslag, werkbezoeken vanuit ministeries of lokale overheden i.s.m. brancheverenigingenstakeholdermanagement in dagelijkse bedrijfsactiviteitenoverkoepelend
lokale gemeenschappen, kwetsbare groepen en NGO’sstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelensamenwerkings­initiatieven, deelname/lidmaatschap aan allianties (zie samenwerkingen)thematisch partnerschapoverkoepelend
kennisinstellingenstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelensamenwerkings­initiatieven, deelname/lidmaatschap aan allianties (zie samenwerkingen)thematisch partnerschapoverkoepelend
brancheorganisatiesstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelensamenwerkingsinitiatieven, deelname/lidmaatschap aan allianties (zie samenwerkingen)thematisch partnerschapoverkoepelend

(IM = impact materieel, FM = financieel materieel, DM = dubbel materieel)

bekijk onze materiële onderwerpen

proces van onze dubbele materialiteits­analyse

stap 1

inzicht in de waardeketen

Onze eerste stap is het volledig inzicht krijgen in onze waardeketen en stakeholderveld. Daarom analyseerden we de volledige levenscyclus van onze producten; van het ontwerpen van onze producten tot het inspireren van onze klanten om producten een tweede leven te geven.


Om goed beslagen ten ijs te komen, hebben we de interpretatie van impact en financiële materialiteit voor HEMA bepaald, inclusief de drempels waarboven onderwerpen als materieel worden beschouwd. Hiervoor pasten we de vereisten in ESRS 2 en de EFRAG Implementation Guidance voor materialiteitsbeoordeling toe. We zijn gestart met het bepalen van de interpretaties en definities. Vervolgens hebben we het volledige beeld hadden van onze waardeketen en ons stakeholderveld geschetst. Toen konden we een overzicht vaststellen van de potentieel materiële impacts, risico’s en kansen binnen onze waardeketen.

stap 2

stakeholders betrekken

Om waardevolle input te krijgen op onze materiële onderwerpen, identificeerde HEMA de belangrijkste stakeholdergroepen die we willen betrekken bij de analyse. Belangrijk, want de uitkomsten zijn richtinggevend voor onze duurzaamheidsstrategie en rapportage.


We verzamelden input van ongeveer 130 mensen door middel van een onderzoek onder diverse in- en externe stakeholders. Zij beoordeelden alle onderwerpen uit de European Sustainability Reporting Standards (ESRS), en andere potentieel relevante onderwerpen, en gaven aan welk belang die onderwerpen volgens hen voor HEMA hebben.

stap 3

diepte-interviews en analyse

De volgende stap was het voeren van diepte-interviews en analyse van de informatie. Onze duurzaamheidsmanager hield vijftien gesprekken met een groep stakeholders. Daarin lag de nadruk op het toetsen waarom bepaalde onderwerpen hoog scoorden en andere onderwerpen laag. Zo kwamen we tot de kern: waarop heeft HEMA impact? Door analyse van de verstrekte informatie, waarbij stakeholders zich ook uitspraken over kansen en risico’s, hebben we de kansen en risico’s voor HEMA in kaart gebracht.


Onderwerpen zijn voor ons dubbel materieel als deze een door HEMA veroorzaakte impact heeft op mens of milieu, en als dit onderwerp een significant risico en/of kans voor onze eigen bedrijfsvoering betekent.

stap 4

interne validatie

We identificeerden potentieel materiële impacts, risico’s en kansen binnen onze waardeketen door contact op te nemen met relevante interne -afdelingen en medewerkers. In deze fase hebben we ook de drempels voor impact en financiële materialiteit gecheckt en gevalideerd, waarboven impacts, risico’s en kansen als materieel worden beschouwd.


Over elke stap in het proces is gerapporteerd aan het managementteam, waarbij onze CEO en CFO zeer betrokken waren. Daarnaast zijn het proces en de inzichten voorgelegd aan, en goedgekeurd door, onze Audit Committee. Daarin zijn leden van de Raad van Commissarissen vertegenwoordigd.

stap 5

herijking dubbele materialiteitsanalyse 2024

Iedere drie jaar vragen we onze stakeholders welke thema's voor HEMA relevant zijn, waarna we deze uitgebreid analyseren. Tussentijds doen we elk jaar een evaluatie, om te controleren of er urgente thema's zijn die we moeten toevoegen. Deze tussentijdse evaluatie – en elke volledige dubbele materialiteitsanalyse die we elke drie jaar uitvoeren – helpt ons ook om te bepalen of er juist onderwerpen minder relevant zijn geworden voor HEMA.


In 2024 hebben we een herijking gedaan op onze dubbele materialiteitsanalyse van 2023. Daarbij is besloten dat biodiversiteit ook een materieel onderwerp voor HEMA is, vanwege onze impact op de natuur bij het inkopen van materialen en grondstoffen. Door beter inzicht in onze impact en in risico’s op deze onderwerpen, hebben we deze afweging gemaakt. Hierover rapporteren we ook al in dit verslag. Voor dit complexe onderwerp biodiversiteit hebben we zeker nog een lange weg te gaan. Dit lichten we verder toe in het hoofdstuk milieu.

matrix met resultaten dubbele materialiteitsanalyse

In deze matrix zie je de resultaten van onze dubbele materialiteitsanalyse. Op de verticale as staat de financiële materialiteit, en op de horizontale as staat de impact materialiteit. De lijn geeft de drempelwaarde weer, wat betekent dat alle onderwerpen boven die drempelwaarde materieel zijn; impact, financieel of dubbel materieel.

betrokkenen en belanghebbenden

Samenwerken met onze betrokkenen en belanghebbenden (ook wel aangeduid als ‘stakeholders’) is essentieel om onze missie tot leven te brengen. Met leveranciers, partners en maatschappelijke organisaties maken we samen positieve impact op mens en milieu. Door open het gesprek aan te gaan, blijven we scherp op verbeteringen en kansen. Zo werken we aan producten die niet alleen slimmer en duurzamer zijn, maar die ook bereikbaar zijn voor iedereen. We zorgen ervoor dat verantwoord ondernemen niet iets extra’s is, maar een vanzelfsprekend onderdeel van het duurzame bedrijf HEMA.


De dubbele materialiteitsanalyse is een manier om de belangrijkste onderwerpen voor HEMA te definiëren, zowel de impact van HEMA op de wereld om ons heen, als andersom. De dialoog met onze stakeholders geeft ons waardevolle inzichten in onze impacts, risico’s en kansen in onze waardeketen.

lees hier meer over onze dialoog

betrokkenen en belanghebbenden

we verdelen de interactie met betrokkenen en belanghebbenden in drie stromen:

  1. strategie HEMA
  2. thematisch partnerschap
  3. stakeholdermanagement in dagelijkse bedrijfsactiviteiten

De vier uitgangspunten voor onze manier van omgang met alle betrokkenen en belanghebbenden zijn: 

  • Transparantie: we zorgen voor een open en eerlijke communicatie met alle belanghebbenden.
  • Gesprekspartner: we luisteren actief naar de zorgen en suggesties van belanghebbenden en betrekken hen bij besluitvormingsprocessen.
  • Verantwoordelijkheid en moreel leiderschap: we houden rekening met de impact van onze beslissingen en activiteiten op de verschillende belanghebbenden.
  • We maken waar wat we zeggen:we praten niet alleen maar over producten en processen die goed zijn voor mens en milieu, we handelen er ook naar. Dat is waardevol, zowel voor HEMA als voor onze betrokkenen en belanghebbenden.

bekijk hier ons overzicht betrokkenen en belanghebbenden

stakeholdergroepdoelcommunicatieinteractieplek in de waardeketen
klantenoverleggen, strategie en producten toelichten, en concepten testenklanttevredenheids­onderzoeken, sociale media, klantenservice, klantenpanel, informatie op onze websites en in de winkels, advertenties, persstrategie HEMAwinkel on- en offline tweede leven
werknemersHEMA’s strategie en voortgang bespreken en collega’s feedback laten geventeamvergaderingen, bedrijfsbijeenkomsten, updates via het intranet, strategiedagenstrategie HEMAwinkel on- en offline logistiek
leveranciersinformatie delen en continue verbetering stimulerencontractvoorwaarden, evaluaties en feedbacksessies, samenwerkingsinitiatieven, strategiedagen, leveranciersnieuwsbriefthematisch partnerschapproductie 
vakbondenoverleggen over cao en feedback verzamelenoverleggen, ondernemersraadstrategie HEMAwinkel on- en offline logistiek
ondernemersHEMA’s strategie en voortgang besprekencontractvoorwaarden, ondernemersraad vergadering met directie, strategiedagen, updates via het intranet, nieuwsbriefstrategie HEMAwinkel on- en offline
aandeelhoudersinformatie geven en strategie bepalenjaarverslag en financiële updates, vergaderingen met de RvCstrategie HEMAoverkoepelend
kredietinstellingenstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelenjaarverslag en financiële updates, duurzaamheidsverslagstrategie HEMAoverkoepelend
overheden en regelgeversstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelenjaarlijks duurzaamheidsverslag, werkbezoeken vanuit ministeries of lokale overheden i.s.m. brancheverenigingenstakeholdermanagement in dagelijkse bedrijfsactiviteitenoverkoepelend
lokale gemeenschappen, kwetsbare groepen en NGO’sstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelensamenwerkings­initiatieven, deelname/lidmaatschap aan allianties (zie samenwerkingen)thematisch partnerschapoverkoepelend
kennisinstellingenstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelensamenwerkings­initiatieven, deelname/lidmaatschap aan allianties (zie samenwerkingen)thematisch partnerschapoverkoepelend
brancheorganisatiesstrategie en duurzaamheid toelichten en feedback verzamelensamenwerkingsinitiatieven, deelname/lidmaatschap aan allianties (zie samenwerkingen)thematisch partnerschapoverkoepelend

samenwerkingen

werkgroepen, projecten en initiatieven

LIC on responsible purchasing practices, Project Amplify, Amfori (BSCI standard, BEPI platform, klachtenmechanisme Speak4Change), Science Based Targets initiative


getekende akkoorden

International Accord, Bangladesh and Pakistan agreement, Transparency pledge, Charter van Diversiteit in Bedrijf, Verklaring Gelijke Kansen.


internationale conventies

ILO-conventies, OESO-richtlijnen, UN Guiding Principles on Business and Human Rights, de Universele verklaring van de Rechten van de mens, Conventie van de Rechten van het kind, Conventie van de Eliminatie van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen.


goede doelen

Via het loyaliteitsprogramma van de HEMA-klantenpas doneerden onze klanten hun gespaarde punten aan goede doelen. In 2024 ontvingen via deze weg War Child en Pink Ribbon een financiële bijdrage. Stichting Armoedefonds ontving via de klantenpas 80.000 schoolschriften en 30.000 kaarsen, en Stichting Jarige Job ontving 13.000 vlaggen. Met een percentage van de verkoopprijs van de speciaal ontwikkelde War Child pyjama’s, ondersteunde HEMA War Child ook in 2024 met 494.327 euro. En het mooie is: dat is 7% meer dan vorig jaar!