organisatie

In dit hoofdstuk beschrijven we onze organisatie en hoe we onze aanpak op mens en milieu borgen. Daarnaast vertellen we over waardevolle samenwerkingen met onze stakeholders.

Bij ons logistiek servicecentrum is in april 2023 een warmtepomp in gebruik genomen. In vergelijking met 2022 is binnen 9 maanden het energieverbruik ruim 27% lager.

scroll naar beneden

borging intern

Om onze missie uit te voeren, is het van belang om goed georganiseerd te zijn. Dat lichten we toe aan de hand van een aantal interne thema’s die het duidelijk maken hoe wij keuzes maken en wie verantwoordelijk is voor welk onderdeel.

Code of Conduct als basis

In onze samenwerking met elkaar, maar ook met onze klanten en leveranciers, houden we ons aan beleidsprincipes beschreven in onze Code of Conduct. Dat is de basis in onze samenwerkingen en in ons handelen.

HEMA hecht grote waarde aan integriteit, respect en vertrouwen. We vinden het belangrijk dat medewerkers misstanden die ze tijdens hun werk tegenkomen melden en zich daarbij op geen enkele manier beperkt voelen. Iedereen die bij HEMA werkt, moet zich thuis en bovenal ook veilig voelen. Een medewerker kan terecht bij hr, de compliance officer, leidinggevenden en externe vertrouwenspersonen. De externe vertrouwenspersoon deelt jaarlijks een geanonimiseerd rapport met HEMA, dat inzicht geeft in de hoeveelheid en de aard van de meldingen en hoe ermee om is gegaan. Met dit rapport kan HEMA ook eventuele patronen herkennen en indien nodig actie ondernemen.

managementteam

Saskia Egas Reparaz

CEO (Raad van Bestuur)

Jurriaan Pouw

CFO (Raad van Bestuur)

Wilma Veldman

CPO

Bas Verheijen

CCO

Machiel Lagerweij

COO

Pieter Heij

CTO

Filippien Wagenmakers

CPeO

 duurzaamheidsteam

Eva Ronhaar

directeur duurzaamheid

Xander Kotvis

milieu-impact

Marieke Doolaard

due diligence, productieketen

Milou America

duurzaamheid specialist

Fuusje Schlette

jr. duurzaamheid specialist

 betrokken afdelingen

Andere betrokken afdelingen, zoals juridische zaken, inkoop en kwaliteit, hebben een aangewezen duurzaamheidsspecialist. 

onze organisatiestructuur

Werken aan duurzaamheid, dat doen we bij HEMA met iedereen.

De afdeling duurzaamheid is verantwoordelijk voor het uitwerken van de duurzaamheidsstrategie in beleid en ontwikkelt doelstellingen samen met verschillende afdelingen, zoals juridische zaken, inkoop en kwaliteit. Zo borgen alle medewerkers de implementatie en de monitoring van het duurzaamheidsbeleid. Om de voortgang op duurzaamheid te monitoren deelt de afdeling duurzaamheid, met ondersteuning van andere afdelingen, een kwartaalrapportage met het managementteam, leidinggevenden van verschillende afdelingen en betrokken medewerkers.

De Raad van Bestuur bestaat uit Saskia Egas Reparaz (CEO) en Jurriaan Pouw (CFO) en is verantwoordelijk voor de strategie van HEMA. Duurzaamheid heeft hierin een centrale plek. De CEO is (eind)verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid en de realisatie ervan. De Raad van Bestuur is onderdeel van het managementteam. Koploper zijn op duurzaamheid is ook één van de zeven KPI’s van het managementteam.

meer over ons bestuur

ons bestuur

Het managementteam (MT) en de Raad van Commissarissen vormen HEMA's bestuur. Het management­team is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van HEMA.

bestuur

Het managementteam (MT) en de Raad van Commissarissen vormen het bestuur van HEMA. Het managementteam is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van HEMA en bestaat uit zeven personen: de Chief Executive Officer, de Chief Financial Officer, de Chief Customer Officer, de Chief Product Officer, de Chief Technology Officer, de Chief Operations Officer en de Chief People Officer. De Raad van Bestuur is de statutaire directie van HEMA BV en bestaat uit de Chief Executive Officer en de Chief Financial Officer.

De Raad van Commissarissen van HEMA heeft als taak toezicht te houden op en advies te geven aan het MT bij de vervulling van zijn bestuurstaken. De Raad van Commissarissen richt zich naar het belang van het bedrijf en bestaat uit vijf personen.  Onderwerpen zijn onder meer de benoeming, het functioneren en de beloning van het MT, risicomanagement, internationale expansie, marketing, e-commerce, franchise, supply chain, financiering en cashflow van HEMA. Vaste agendapunten zijn onder meer de financiële en operationele prestaties, de ontwikkeling van het marktaandeel en de algemene gang van zaken.


Twee personen van de Raad van Commissarissen zijn aangewezen als Auditcommissie. Deze commissie houdt onder meer toezicht op financiële rapportages, risicomanagement, interne controles en adviseert de Raad van Commissarissen over de benoeming van de onafhankelijke externe accountant van HEMA.

beloning

Met het managementteam zijn individuele afspraken gemaakt over de vaste beloning. Voor het vaste loon zijn salarisschalen ingericht waarbinnen salarissen kunnen groeien. Op basis van de jaarlijkse beoordeling kan het salaris stijgen tot het maximum van de betreffende schaal. Een vergoeding voor beëindiging van het dienstverband wordt afhankelijk van de situatie bepaald. Indien de beëindiging onderdeel is van een reorganisatie, dan vallen deze medewerkers onder het Sociaal Plan.

De variabele beloning is afhankelijk van de prestaties op de bedrijfsdoelstellingen. Bij onvoldoende presteren vervalt het recht op de variabele beloning. Voor alle medewerkers geldt het verplichte bedrijfstakpensioenfonds voor de detailhandel. Het managementteam sluit dus aan bij dezelfde pensioenregeling als alle overige medewerkers.

‘Leidend in de duurzaamheidsbeweging’ is één van de zeven indicatoren (KPI’s) voor het bestuur. De prestaties van het bestuur worden niet geëvalueerd door een onafhankelijke partij.

managementteam

(incl. Raad van Bestuur), 31 januari 2023 

Saskia Egas Reparaz

CEO

startdatum: 1-6-2021

gender: Vrouw

Voorheen was zij CEO van drogisterijketen ETOS en lid van het Europese leiderschapsteam bij Ahold Delhaize.


Jurriaan Pouw

CFO

startdatum: 1-4-2022

gender: Man

Voor HEMA bekleedde Jurriaan diverse managementfuncties in de retail als CFO bij C1000 en manager e-commerce bij Jumbo.


Wilma Veldman

CPO

startdatum: 1-6-2021

gender: Vrouw

Wilma beheert de core business van HEMA: goede en duurzame producten en diensten met een onderscheidend design en een scherpe prijs.


Bas Verheijen

CCO

startdatum: 1-6-2021

gender: Man

Bas is een ervaren retailmarketeer en strateeg. Hij richt zich op het verbinden van de sterke HEMA-formule met de klant van nu.


Machiel Lagerweij

COO

startdatum: 1-8-2021

gender: Man

Machiel is verantwoordelijk voor de winkelactiviteiten van HEMA.


Pieter Heij

CTO

startdatum: 1-6-2021

gender: Man

Pieter is verantwoordelijk voor IT, e-commerce en logistiek.


Filippien Wagenmakers

CPeO

startdatum: 1-10-2022

gender: Vrouw

Filippien is een gepassioneerde HR-professional met ruime nationale en internationale ervaring in retail en HR.

 Raad van Commissarissen

31 januari 2023

Pieter Haas

Voorzitter benoemd conform het aanbevelingsrecht van de Ondernemingsraad HEMA

startdatum: 1 februari 2021

eind termijn: 31 januari 2025

ultimate: 2033

gender: Man

Bas Becks

Commissaris Parcom

startdatum: 1 februari 2021

eind termijn: 31 januari 2025

ultimate: 2033

gender: Man

Wilco Jiskoot

Onafhankelijke Commissaris

startdatum: 1 februari 2021

sind termijn: 31 januari 2025

ultimate: 2033

gender: Man

Ton van Veen

Commissaris Mississippi Ventures

startdatum: 1 februari 2021

eind termijn: 31 januari 2025

ultimate: 2033

gender: Man

Ronald van der Vis

Onafhankelijke Commissaris

startdatum: 1 februari 2021

eind termijn: 31 januari 2025

ultimate: 2033

gender: Man

duurzaamheid

Het bestuur van HEMA (managementteam en Raad van Bestuur) is verantwoordelijk voor de bedrijfsstrategie. Duurzaamheid is hierin een belangrijk speerpunt. Ontwikkelingen en duurzaamheidsdoelstellingen worden gemonitord en besproken tijdens het duurzaamheidsoverleg. Aanwezig zijn de CEO, CFO, CPO, CPeO, en vertegenwoordigers van de afdelingen communicatie, juridische zaken, kwaliteit, buying desk, risk & audit en duurzaamheid. In januari 2024 is het duurzaamheidsoverleg overgegaan in het ESG committee dat maandelijks alle duurzaamheidsonderwerpen en de voorbereiding op de implementatie van CSRD bespreekt.

Het duurzaamheidsteam, bestaande uit 5 medewerkers, is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid, het managen van impact en het sturen van de prestaties en rapporteert aan de CEO, die de eindverantwoordelijkheid voor het onderwerp draagt. Het team rapporteert elk kwartaal aan de CEO over de acties en voortgang op de duurzaamheidsindicatoren. Zowel de CEO als de CPO ondertekenen relevante afspraken zoals het International Accord en het Pakistan Accord voor de textiel- en kledingindustrie. De leidinggevenden worden elk kwartaal geïnformeerd over de voortgang van de doelstellingen. Informatie wordt aangeleverd door diverse afdelingen.

Het team duurzaamheid is verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid en uitwerken van de strategie. Collega’s van andere HEMA afdelingen zijn verantwoordelijk voor de implementatie van het beleid: o.a. juridische afdeling, buying desk (verpakkingenexpert en product sustainability expert) en kwaliteit (audits MRQ).

Elke maand (en vaker indien nodig) overlegt het team met de CPO, verantwoordelijk voor o.a. de keten en de risico’s die spelen en de HEMA aanpak die nodig is. Elk kwartaal deelt het duurzaamheidsteam een interne kwartaalrapportage met het managementteam en leidinggevenden van de verschillende afdelingen. Hierin wordt voortgang gedeeld op doelstellingen op gebied van transparantie, risico’s, verpakkingen, milieu-impact en keurmerken. Elke maand (en wanneer nodig) overlegt de duurzaamheids­afdeling met de CPO over de voortgang.

duurzaamheidsverslaglegging

De voortgang op duurzaamheid wordt jaarlijks gedeeld in het publieke duurzaamheidsverslag. Het managementteam van HEMA is verantwoordelijk voor het overzien en goedkeuren van de duurzaamheidsinformatie. Het corporate communicatie team coördineert de opzet en het proces. Teams binnen HEMA hebben de benodigde informatie aangeleverd. Het managementteam geeft uiteindelijk akkoord voor publicatie van het duurzaamheidsverslag. In dit verslag rapporteren we nog op de materiële onderwerpen uit de analyse van 2021. Volgend jaar rapporteren we volgens onze nieuwe materiële onderwerpen uit de dubbele materialiteitsanalyse 2023. De CEO en CFO van HEMA hebben bijgedragen aan de opzet van de dubbele materialiteitsanalyse en zijn betrokken bij de uitkomsten en doelstellingen.

stakeholders

Het bestuur (MT en RvB) zijn betrokken en aanwezig bij overleggen met stakeholders. Het MT is in zijn geheel aanwezig bij de strategiedagen (werknemers, leverancier), stakeholderbijeenkomst (januari 2024) (collega’s, NGO’s, samenwerkingspartners), Zeg HEMA (met de klant) en andere contactmomenten. De feedback vanuit deze overleggen wordt continu meegenomen in vormgeving van het duurzaamheidsbeleid.

kwaliteit en veiligheid

Productkwaliteit en veiligheid zijn belangrijke prioriteiten voor HEMA. We zijn dan ook vastbesloten om onze klanten veilige en hoogwaardige kwaliteitsproducten te leveren die aan hun behoeften voldoen.

HEMA verkoopt bijna al haar producten onder eigen merk, oftewel private label. Daarmee worden we voor de wet beschouwd als fabrikant, en dat brengt extra verantwoordelijkheden en verplichtingen met zich mee. Zo moet de productveiligheid voor elk artikel aantoonbaar zijn en vastgelegd in een dossier. De borging hiervan begint bij het ontwerp van een product en blijft centraal staan gedurende het gehele proces: tot aan gebruik door de consument en einde levensduur.

belangrijke thema’s voor onze afdeling Productkwaliteit & veiligheid (PK&V) zijn onder andere:

  • producer assessment
  • zorgen voor naleving van EU-wetgeving en HEMA-vereisten
  • zorgen voor een constante kwaliteit
  • voorkomen van klachten over kwaliteit en veiligheid
  • voorkomen van terugroepacties en verkoopblokkades

meer over onze afdeling kwaliteit, veiligheid en compliance

onze afdeling kwaliteit, veiligheid en compliance

producer assessment

Een producer assessment is een evaluatieproces om de prestaties en capaciteiten van een producent te beoordelen. Het afgelopen jaar hebben we ons gericht op het verbeteren van de producer assessment template: een middel dat wij gebruiken voor het evalueren. Een template geeft ons een verbeterd en geordend inzicht in de verzamelde informatie tijdens kwaliteitsaudits. We richten hiermee gelijk de monitoring effectiever in. De kwaliteit van de producer assessment wordt daarmee op meer punten meetbaar en vergelijkbaar. Verbeteringen kunnen bovendien makkelijker en sneller worden doorgevoerd.

naleving EU-wetgeving en HEMA-vereisten

In 2023 hebben de Raad van de EU en het Europees Parlement een overeenstemming bereikt over de opvolger van de Algemene Productveiligheidsrichtlijn (GPSD). Deze wordt vervangen door de Algemene Productveiligheidsverordening (GPSR). Nieuw binnen de scope van de GPSR is de focus op het gebied van digitale technologie, artificial intelligence, cyber security, online sales en voedsel-imitatieproducten. Onder andere betere traceerbaarheid en snellere uitwisseling van informatie over onveilige producten, en ook het ondervangen van nieuwe risico’s die ontstaan zijn door de groei van digitale technologie en online sales worden met de GPSR afgedekt. We zien dat de GPSR een grote impact zal gaan hebben op systeeminrichtingen. Het zal dan ook belangrijk zijn om nauw toe te zien op de implementatie van de GPSR, die wordt verwacht eind 2024.

zorgen voor constante kwaliteit en voorkomen van klachten, terugroepacties en verkoopblokkades

Via de optekening van kwaliteitsdocumenten (QA documenten) wordt voor elk product nauwkeurig vastgelegd aan welke wet- en regelgeving het product dient te voldoen én welke eventuele aanvullende testen wij willen uitvoeren om de kwaliteit zo goed mogelijk te borgen. Mocht het onverhoopt gebeuren dat klanten toch niet tevreden zijn met het product, of dat een product zelfs van de markt moet worden gehaald, dan dienen de kernoorzaken boven water te worden gehaald om vervolgens een verbeterslag te maken. In 2024 worden de processen gerelateerd aan dit onderwerp verder uitgekristalliseerd.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)

De NVWA heeft een systeemaudit uitgevoerd en daar zijn geen non conformiteiten uitgekomen. HEMA is positief beoordeeld. In 2023 onderzocht de NVWA bovendien de veiligheid van houten speelgoed op de Nederlandse markt. Hierbij is gekeken of dit speelgoed voldoet aan de relevante veiligheidseisen, zoals benoemd in de Speelgoedrichtlijn (2009/48/EG) en het Warenwetbesluit speelgoed 2011, door het speelgoed te testen volgens de Europese geharmoniseerde norm NEN-EN 71-1:2014+A1:2018. HEMA voldeed aan de beoordeelde veiligheidseisen.

vooruitblik 2024

Eén van de grootste projecten van 2024 is het opgestarte benchmarkonderzoek naar de beste softwaretool om documenten, processen, hulpmiddelen, interne controles en functies nog beter samen te brengen. Het doel van zo’n softwaretool is in principe om eenvoudig(er) te kunnen voldoen aan de geldende en aankomende wet- en regelgeving, maar ook om systematisch gevolg te geven aan HEMA-beleid.

informatiebeveiliging

Cybersecurity is de bescherming van digitale middelen en informatie van HEMA en haar klanten. Dit omvat alle maatregelen die worden genomen om programma’s, computers en netwerken te beschermen tegen digitale criminaliteit. Het HEMA Security Office staat hiervoor aan het roer.


Cybersecurity is de bescherming van digitale middelen en informatie van HEMA en haar klanten. Dit omvat alle maatregelen die worden genomen om programma’s, computers en netwerken te beschermen tegen digitale criminaliteit. Nederland en ook HEMA digitaliseert. Daarom is het van belang dat HEMA een duidelijke aanpak voor cybersecurity heeft en deze implementeert. Het HEMA Security Office ontwikkelde in januari 2022 een nieuwe visie om de informatiebeveiliging te borgen. In 2023 heeft de nadruk gelegen op monitoring en het uitvoeren van proactieve security testen. Op deze manier identificeren en verholpen wij kwetsbaarheden, voordat cybercriminelen deze misbruiken.

lees hier meer over onze aanpak

informatiebeveiliging

goed geoliede informatiebeveiliging

Na een sterke groei van het HEMA Security Office en een grote sprong qua volwassenheid op het gebied van informatiebeveiliging in 2022 en 2023 staan de komende jaren in het teken van optimalisatie en automatiseren. Informatiebeveiliging is bij uitstek een drijfveer voor innovatie en gebruiksgemak, niet alleen veilig maar ook bruikbaar. Met een top-down benadering, van bedrijfskritisch tot triviaal systeem, streven wij naar een HEMA dat ‘Cloud native’ en ‘Secure by design’ is. Op deze manier worden securitymaatregelen steeds beter geïntegreerd in onze dagelijkse werkzaamheden, en kunnen collega’s zelfstandig goed geïnformeerde besluiten nemen ten aanzien van informatiebeveiligingsrisico’s in hun dagelijkse werkzaamheden. Hierbij is het HEMA Security Office het vertrouwde aanspreekpunt en adviseur voor medewerkers, management en partners. De strategie en het beleid voor informatiebeveiliging wordt maandelijks besproken in het overleg van de informatiebeveiliging- en privacy commissie.

persoonsgegevens & supply chain risico 

Het HEMA Security Office werkt samen met het Privacy team, Juridische zaken en het inkoopteam van zogenoemde ‘Not For Re-sale goederen’ om veiligheid van onze toeleveranciers te borgen. In het vendor security assessment zien de teams erop toe dat de privacy van persoonsgegevens volgens algemene verordening gegevensbescherming (AVG) worden nageleefd, contractuele risico’s worden gewogen en ook kijken zij ook of vendors voldoen aan de beveiligingseisen en standaarden van HEMA. Op deze manier houden wij onze klantdata en onze supply chain veilig.

borging extern

Naast het dialoog voeren met onze eigen medewerkers en het organiseren van onze missie, richten we onze blik naar buiten. We gaan actief het gesprek aan met anderen die bij ons bedrijf en de samenleving betrokken zijn.

bekijk het stakeholderoverzicht

stakeholderoverzicht

Het managementteam en het bestuur zijn betrokken bij verschillende overleggen met stakeholders. Het managementteam was bijvoorbeeld bij onze stakeholderbijeenkomst over de keten, bij werkbezoeken van ministers en kamerleden en bij andere gesprekken. Dit is hieronder per stakeholdergroep inzichtelijk gemaakt.

medewerkers

doel

strategie en voortgang van HEMA bespreken en feedback van collega’s ontvangen

vorm

bezoeken van managementteam, updates via het intranet, strategiedagen

frequentie

continu

onderwerp

strategie, vitale organisatie, duurzaamheid, assortiments-updates

ondernemers

doel

strategie en voortgang van HEMA bespreken

vorm

strategiedagen, intranet, vergaderingen, nieuwsbrief

frequentie

continu

onderwerp

strategie en executie

aandeelhouders en investeerders

doel

informeren en strategie bepalen

vorm

overleggen RvC, RvB, ESG uitvragen

frequentie

regelmatig

onderwerp

strategie, financiële informatie

werknemers­organisatie (vakbonden)

doel

continue dialoog

vorm

overleggen

frequentie

continu

onderwerp

cao, productieketen

leveranciers

doel

informeren, continue verbetering

vorm

continue dialoog, strategiedagen, leveranciersnieuwsbrief

frequentie

continu

onderwerp

strategie, duurzaamheidsdoelstellingen

samenwerkings­partners, maatschappelijke organisaties en NGO’s

doel

informeren over strategie en duurzaamheid en feedback ontvangen

vorm

1-op-1, stakeholderbijeenkomst, projecten

frequentie

continu

onderwerp

strategie, duurzaamheid

klanten

doel

consultatie, informeren over strategie en assortiment, toetsen van concepten

vorm

onderzoeken, sociale media, klantenservice, klantenpanel

frequentie

continu

onderwerp

concepten en producten, strategie, duurzaamheid

overheid

doel

informeren over strategie en duurzaamheid en feedback ontvangen

vorm

stakeholderbijeenkomsten, projecten

frequentie

regelmatig

onderwerp

strategie, duurzaamheid

samenwerking