echt HEMA
Dat zijn we al sinds 1926. Onze producten zijn van goede kwaliteit, hebben een uniek ontwerp en zijn scherp geprijsd. Alles wat onze klanten dagelijks, de klok rond, nodig hebben. We werken aan een gezamenlijke passie: het creëren van een beter alledaags leven in een mooiere wereld.
Met deze heerlijke appeltaart kies je voor smullen zonder dierlijke ingrediënten. Dankzij het veganistische recept draag je bij aan een mooiere wereld.
scroll naar beneden
2,112
miljard
euro bruto-omzet
7,4% groei t.o.v. 2022
4
,
9
miljoen fans
met een klantenpas
in Nederland en België
17.000
medewerkers
waarvan +/- 6.500 bij franchisenemers werken
medewerkers werkzaam bij HEMA
gemiddeld in 2023
winkels
HEMA-kantoor
ondersteunende kantoren in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk
inkoopkantoren in Azië
distributiecentra
9.250
562
59
58
533
een goed idee
Maar hoe maak je producten die bijdragen aan een betere wereld? Simpel: onze producten beginnen met een goed idee. En de ontwerpers van HEMA, die zitten vol goede ideeën.
Zij zorgen voor eigen, herkenbare producten – met een onverslaanbaar ontwerp dat praktischer, mooier en beter is. Zodat producten langer meegaan. Zo bedachten ze bijvoorbeeld strandspeelgoed van oude visnetten, fietslampjes die je keer op keer kunt opladen, en een doorgeeflabel in kinderjassen. In deze missie kiezen we nadrukkelijk voor kwaliteit en helpen we onze klanten bij een beter dagelijks leven.
aangesloten bedrijven
In 1958 was HEMA het eerste Nederlandse bedrijf dat met franchising ging werken, om daarmee de groei van HEMA-winkels in steeds meer Nederlandse gemeenten te versnellen.
Zo kon het aantal HEMA-winkels snel groeien en werd HEMA voor steeds meer klanten bereikbaar. In 1977 was de helft van de Nederlandse HEMA-winkels een 'Aangesloten Bedrijf', zoals we dat bij HEMA noemen. En sindsdien is die verhouding ongeveer zo gebleven. De meeste van de huidige ondernemersfamilies zijn hun partnerschap met HEMA al in de jaren 60 gestart, met nu veel 3e of 4e generaties aan het roer.
waardecreatiemodel
Ons waardecreatiemodel maakt inzichtelijk waar en hoe we waarde toevoegen in onze bedrijfsvoering en in de keten.
We laten hierin zien welke vormen van kapitaal we inzetten: financieel, productie, natuurlijk, sociaal en menselijk. Hoe we waarde toevoegen, en waarin dit resulteert op korte termijn (resultaten) en lange termijn (impact).
onze keten
HEMA ontwerpt, verkoopt en distribueert producten via eigen winkels, winkels van franchisenemers, webshops en via samenwerkingspartners. Hoe ziet die keten eruit van ontwerp tot klant? Hoe gaat zo’n product zo lang mogelijk mee en wat gebeurt er na gebruik?
een echt HEMA ontwerp
We maken het alledaags leven beter in een mooiere wereld. Dat begint met een goed idee, waarop we een product baseren. Zo ontwerpen we producten of herontwerpen we een duurzamere variant. Een product begint daarmee zijn leven in onze designstudio op het hoofdkantoor.
verantwoorde grondstoffen
We werken met keurmerken, internationale standaarden en aanvullend onze eigen criteria voor mensenrechten, milieu en dierenwelzijn bij het inkopen van onze materialen en producten.
transparantie in de keten
We hebben alle fabrieken (tier 1 productielocaties) continu in beeld en gepubliceerd op onze website. In 2025 willen we dit ook voor de toeleveranciers van onze fabrieken (tier 2) en dieper in de keten (tier 3 en verder) waar een verhoogd risico bestaat voor mens, milieu of dierenwelzijn.
verantwoorde inkoopstrategie
Sinds 2024 heeft HEMA een HEMA Supplier Code of Conduct, gebaseerd op wederzijdse verantwoordelijkheden.
verbeteren van arbeidsomstandigheden
We werken samen met onze leveranciers op basis van gelijkwaardigheid. We maken duidelijke afspraken in de keten en werken in de fabrieken aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden.
verpakkingen
Indien nodig verpakken we onze producten. We beperken het gebruik van verpakkingsmateriaal en kiezen voor meer milieuvriendelijke materialen. We vervangen plastic verpakkingen door duurzaam karton.
transport
In ons transport kijken we naar milieuvriendelijke opties: dit betekent zo veel mogelijk transport over land en zee en minder uitstoot. Onze HEMA-knuffels worden bijvoorbeeld vacuüm verpakt, zodat ze minder ruimte innemen tijdens het transport.
in de HEMA-winkel
Onze producten bieden we in onze winkels en in onze webshops aan. We geven informatie over het product en bieden alternatieven voor wegwerpproducten, zoals de wasbare make-up doekjes.
HEMA voor iedereen
We zijn er voor iedereen. Dat zie je terug in ons brede assortiment, dat we toegankelijk maken voor iedereen. En we bieden als werkgever een omgeving waar iedereen zich prettig voelt.
duurzame kwaliteit
Het slimme HEMA-ontwerp zorgt voor producten van duurzame kwaliteit die langer meegaan. Van beautyartikelen tot serviesgoed, van feestversiering tot schrijfwaren en van beddengoed tot kleding.
een langer leven
We inspireren klanten om producten met liefde te verzorgen, veelvuldig te hergebruiken, en uiteindelijk door te geven aan een ander.
onze duurzaamheidsstrategie
De wereld om ons heen verandert en HEMA is zich bewust van de impact die we met onze organisatie en onze klanten hebben. Door veranderingen die we continu doorvoeren, kunnen we verschil maken en een toekomstbestendig bedrijf zijn met respect voor het milieu en de mensen in onze waardeketen.
We zetten flinke stappen om ons voor te bereiden op de nieuwe EU-rapportagerichtlijn. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) heeft het concept ‘dubbele materialiteit’ als basis. Met dubbele materialiteit kijken we naar de (positieve en negatieve) invloed van HEMA op het milieu en de samenleving, maar ook naar de invloed van veranderingen in de wereld op HEMA en de financiële impact daarvan. In 2023 hebben we een dubbele materialiteitsanalyse uitgevoerd om HEMA’s materiële onderwerpen te bepalen: wat zijn thema’s waar wij ons de komende jaren op focussen in onze duurzaamheidsstrategie?
HEMA’s CSRD-reis
2023 tot 2025
1. dubbele materialiteitsanalyse
Materiële onderwerpen bepalen.
2. gap analyse
Checklist van CSRD-vereisten en vergelijking met huidige situatie.
3. dataverzameling
Datapunten in kaart brengen en het proces en vereiste wijzigingen vaststellen.
4. borgen in de organisatie
Heldere afspraken maken over de verantwoordelijkheden binnen de organisatie.
5. rapporteren in lijn met de CSRD
Duurzaamheidsrapportage voorbereiden en waarborgen dat de assurance gereed is.